top of page
Foto van schrijverDaniëlle Schoonderwoerd

Week 6


11 april 2022

Vandaag hebben wij les gekregen over Trauma. Deze les heeft behoorlijk wat bij mij losgemaakt. De theorie in het algemeen was niet heel veel nieuws, maar we hebben ook een film gekeken en daarin kwam eigenlijk mijn hele gezin voorbij. Het ging onder andere over hoe baby’s trauma op kunnen lopen als ze enige vorm van affectie vlak na de geboorte missen, of wanneer je geleerd hebt om woede niet te mogen uiten, dat dit je in de toekomst enorm dwars kan zitten. Maar ook dat je zelf dus enige invloed zou kunnen hebben op het feit dat je ziek wordt of zelfs als je kanker krijgt.


De eerste 2 punten die ik benoem, hebben (voor mij) betrekking op mijn kinderen en ik werd er daarom ook emotioneel door geraakt. Het laatste punt heeft (voor mij) betrekking op René, mijn man die overleden is aan kanker. En ik heb nu eigenlijk heel veel vragen aan hem, die ik hem nooit meer kan stellen….


Verderop in de film ging het over herkennen en erkennen van je trauma en hoe helpend dit is voor je herstelproces en de manier hoe je in het leven staat. Van dit stuk in de film kreeg ik letterlijk een warm en trots gevoel. De regelmatige lezers van mijn blog weten inmiddels dat ik het vaak over mijn Traumacirkel heb. En wat ben ik dankbaar dat ik de MBT-therapie heb mogen volgen en dat mijn psychiater met mij op zoek is gegaan naar mijn Traumacirkel, het helpt mij echt dagelijks in mijn herstel en om bij mijzelf te blijven. Dit wist ik al, ik heb dit ook benoemd in mijn herstelverhaal, maar toen ik het in de film voorbij zag komen, gaf het mij een extra bevestiging en dat was fijn om te voelen na alle andere emoties die ik eerder in de film voelde.

12 april 2022


Ik vond de lesstof die we vandaag kregen enorm interessant. Het ging over een onderdeel waar ik persoonlijk geen ervaring mee heb en daarom vond ik het zo interessant om op deze manier mijn collectieve ervaringskennis uit te breiden. Wat ik wel merkte is dat ik het lastig vind om met meerdere personen een casus te bespreken en tot een behandelplan te komen. Omdat in mijn groepje verschillende personen zaten die wel ervaring hebben met dit onderwerp, merkte ik al snel dat het meer het delen werd van eigen ervaringen, dan dat we daadwerkelijk tot een plan konden komen. Nu speelde ook zeker mee dat we maar 20 minuten hadden om de casus uit te werken en als je dan verschillende meningen hebt, dat die tijd dan eigenlijk te kort is. Nadat we klaar waren met de casus en het presenteren ervan heb ik een van mijn medestudenten aangesproken over hoe hij het ervaren had, ik vond hem ook stil. Wij constateerden beiden, dat wij in deze casus niet als team goed samengewerkt hadden en dat dit interessant is, omdat we dit in de toekomst ook mee kunnen gaan maken. Ik heb ook besloten om dit stuk in mijn reflectietoets mee te nemen.


‘s Middags leek het voor mij in eerste instantie niet interessant. Ik had de te behandelen stof al even ingekeken en daar een oordeel over geveld. Naar mijn idee klopte het niet wat er stond en ik had daarom (voordat de les begonnen was) al besloten dat ik dit stuk niet mee hoefde te schrijven, want het klopt naar mijn idee toch niet. Oké, lekkere constatering van mij en zo kortzichtig 🙈 Toen ik namelijk navroeg waarom het zo beschreven stond en niet zoals ik het in mijn hoofd had, viel het kwartje dat het juist wel interessant was en dat ik het dus wel degelijk op wilde schrijven. Sterker nog, ik denk dat ik juist aan dit stukje in mijn toekomstige werk nog wel wat kan hebben. Wat heb ik geleerd, niet oordelen als ik niet alle informatie heb.


Bij het tweede gedeelte van de middag merkte ik dat ik mijn interesse verloor en ik niet meer geconcentreerd bij de les kon blijven. Ik kon ook bij mijzelf merken waar dit vandaan kwam en het is wel nuttig om te weten wat ik nodig heb om erbij te blijven. Ik heb de docent op het einde van de les hier feedback over gegeven en ik vond het fijn om op deze manier ook te mogen oefenen met feedback geven en mijn eigen stuk hierin te herkennen.


Het was voor mij een hele interessante dag ik heb weer veel inzichten gekregen. En de bevestiging gekregen dat ik op mijn eigen inzichten/waarneming kan vertrouwen en dat het helpt om dit (waar nodig) te checken. Ik voel mij erg energiek hierdoor.

13 april 2022


Vandaag heb ik alle moed bij elkaar geraapt om toch maar eens mijn tuin te snoeien. Ik heb een hekel aan tuinieren en daarom al een onderhoudsvrije tuin, maar toch moet er altijd wel iets gebeuren. Toen ik een paar uur later daar klaar mee was, had ik toch een voldaan gevoel en kon ik trots naar mijn voortuin kijken. Daarna ben ik een stuk van de e-learning op gaan pakken. En wat ik fijn vond om te ervaren, was dat ik totaal geen druk voelde dat het af moest. En ik heb het dus ook niet afgemaakt.

‘s Avonds had ik voor het eerst als lid van het bestuur van de dorpsraad, een vergadering met de dorpsraad. Ik vond het leuk om in deze hoedanigheid aanwezig te zijn.

14 april 2022


Op donderdag hebben wij altijd het groepsproces en daarin merkte ik vandaag, doordat iemand anders iets inbracht, hoeveel ik al van mijzelf geleerd heb. Het lukt mij goed om te reflecteren en mijn oude pijnpunten te herkennen. Dat betekent niet dat ik er niet meer door geraakt word of dat ik er geen verdriet meer over heb, maar het lukt mij steeds beter om te relativeren, te ontdekken dat er een oude pijn aangeraakt wordt en dat het niet iets van nu is, maar van vroeger.


Wat ik mooi vind van mijn coach is dat ik een afspraak wil maken voor een coachgesprek en een gesprek voor kennismaking met mijn toekomstige stagebegeleider dat, doordat ik toch aan durf te geven dat ik ergens “last” van heb en het wel begrijp, maar ook de pijn voel, dat er direct een stukje coaching ontstaat en ik dankzij deze 10 minuten direct een onderwerp heb waarin ik het in mijn volgende coachgesprek over wil hebben, terwijl ik van de week nog heel “stoer” dacht, dat ik niks te bespreken had…..

15 april 2022


Vandaag hadden wij weer een interessante les van een gastdocent. 2 verschillende thema’s, maar de een niet minder nuttig dan de ander. Het ochtendprogramma was hoofdzakelijk informatief en ook om ons, als toekomstige ervaringsdeskundigen, te informeren hoe belangrijk het is om niet in hokjes te denken, maar dat ze soms wel nodig zijn om er juist buiten te denken en een brug te kunnen bouwen.


Vanmiddag vond ik de les interessant, maar ook de test die wij moesten doen omtrent conflicthantering. Door middel van een test kwam ik erachter op welke manier ik met conflicten omga. En het leuke was, dat ik mij volledig herkende in de uitkomst en dat ik best trots ben op de uitkomst en dat ik (mede dankzij) deze uitkomst merk dat ik behoorlijk goed in balans ben gekomen. Er zijn natuurlijk altijd verbeter punten en dat is maar goed ook, anders zou het nog saai worden.

16 april 2022


Vanmorgen was ik er al op tijd uit om te starten met mijn huiswerk. Ik zag al dat dit een lang thema was, en met het mooie weer in het vooruitzicht, hoopte ik het vandaag af te krijgen. Nadat ik er ongeveer 2 uur aan gewerkt had, kwam rond 11:00 uur een jurkenzusje op visite, samen met haar vriend. Zij wonen hier ver vandaan, maar stonden voor het paasweekend hier in de buurt op de camping. Dat was erg gezellig.


Daarna was ik van plan om te gaan lunchen en verder te gaan met mijn huiswerk, totdat ik een appje kreeg van het inloophuis, of ik nog kwam vandaag….. 😱 Helemaal vergeten! Het stond wel in m’n telefoon en ik was het vergeten over te schrijven op mijn kalender. Dus snel gegeten, de boel de boel gelaten, in een jurk gesprongen en snel op de fiets naar Medemblik. Daar had ik een leuke middag en heb ik zelfs nog wat leuks voor Pasen in elkaar geknutseld voor mijn zus, omdat ik daar morgen heen ga.

Eenmaal thuis ben ik mijn avondprakkie in elkaar gaan flansen en zat ik om 18:00 uur weer aan mijn huiswerk, toen het om 21:00 uur te donker werd om mijn eigen handschrift te lezen, besloot ik dat het mooi was geweest voor vandaag. Nog even relaxed een wijntje drinken en TV kijken en dan naar bed.


17 april 2022


Vanmorgen was ik al om 8:00 uur wakker, gister zag ik dat ik nog behoorlijk wat tijd aan m’n huiswerk moest besteden, dus ik besloot er maar direct uit te gaan. En zo zat ik alweer om 8:30 uur aan mijn huiswerk. Tegen twaalven merkte ik aan mijn lijf toch wel wat weerstand. Even checken hoeveel ik nog moest doen, dat bleek nog best veel te zijn, dus besloten om het onderdeel waar ik mee bezig was af te maken en de boel weg te leggen voor morgen. Het thema waar ik nu mee bezig ben is verslaving en daar heb ik op het gebied van drugs, alcohol of gokken geen ervaring mee. Toch intrigeert dit onderwerp mij enorm en daarom schrijf ik veel, heel veel en daarom doe ik er ook zo lang over om deze module af te ronden. Gelukkig kan ik zelf bepalen of dat wel of niet nodig is, dus dat scheelt.


Toen ik tussendoor even op mijn telefoon keek, zag ik dat ik behoorlijk wat appjes gemist had. Wat bleek, mijn zus had een Coronatest gedaan en het positieve streepje was lichtroze gekleurd. Wat wij allen interpreteerden als een vroeg stadium van Corona, bizar! Vorig jaar op deze exacte datum had zij haar eerste besmetting te pakken en nu dus de tweede. Dus het etentje werd afgelast, want we willen niet dat een van mijn ouders of ik besmet raak…. Mijn paascadeautje houdt ze tegoed.


Inmiddels zit ik al een paar uurtjes lekker in de tuin met m’n boek, een gezellig muziekje en een lekker drankje. Voor vanavond heb ik nog wel een pizzaatje in de vriezer en daarna ga ik lekker TV kijken. Zodat ik morgen fris de laatste onderdelen van de e-learning kan maken en dan de toets als afronding.

47 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


liberta
Apr 18, 2022

Wat een week weer voor jou Danielle! Het lijkt mij best zwaar allemaal maar ook interessant! Het was misschien een verrassing maar wat een schattig paas-cadeautje heb je gemaakt!😍. Ik denk dat de corona wel meevalt maar het is goed denk ik dat we een andere keer afspreken… Veel succes weer de komende week op school! 💪

Like

janenanschoon
Apr 17, 2022

Het was weer een hele leerzame week, lees ik. Ook heel leuk vind ik, dat je in alle onderwerpen ook zoveel interesse toont. Komt je vast goed van pas in de toekomst.

Dat etentje bij jouw zus en onze dochter houden we nog tegoed, weet ik! 😅

Like
bottom of page