top of page
Foto van schrijverDaniëlle Schoonderwoerd

We zijn begonnen

Bijgewerkt op: 12 mrt. 2022


Nadat ik bijgekomen ben van een zeer indrukwekkende eerste dag van mijn opleiding bij Howie the Harp en nadat ik gister mijn nieuwe computer weer aan het werk heb gekregen zoals mijn oude, heb ik nu eindelijk tijd om een verslag te schrijven van mijn eerste schooldag.


De eerste schooldag begon voor mij met behoorlijk wat spanning. Woensdag was ik op mijn oude laptop aan het werk en toen kwam ik erachter dat het beestje zo oud was, dat ik bepaalde updates niet meer kon doen en daardoor dus ook de meeste werkzaamheden niet meer op mijn laptop kon uitvoeren. Gelukkig had ik bij mijn ouders nog een klein spaarpotje, maar ik had bedacht dat ik dat geld wilde bewaren voor als bijvoorbeeld mijn TV stuk zou gaan, want die schiet qua leeftijd ook al behoorlijk op. Echter gaf mijn laptop eerder de geest. Ik heb 11 jaar plezier gehad van mijn laptop, dus op zich was het niet zo raar dat het op een gegeven moment ophield. Enfin, ik woensdag (op mijn telefoon) zo snel mogelijk mijn belastingaangifte ingevuld, om te kijken wat mijn teruggaaf zou worden en of het samen met mijn spaarpotje bij mijn ouders genoeg zou zijn voor een nieuwe laptop. Ik heb de afgelopen 11 jaar gebruik gemaakt van een MacBook Air en die wilde ik nu ook graag weer, maar daar hangt helaas ook een behoorlijk prijskaartje aan. Gelukkig was de combinatie spaarpotje en belastingteruggaaf voldoende voor het aanschaffen van een nieuwe MacBook. Direct besteld en deze zou donderdag geleverd worden. Ik had in de informatie van Howie gelezen dat we vrijdag en dinsdag onze laptop op school nodig zouden hebben, dus fingers crossed 🤞🏼 en hopen op het beste. Je voelt 'm natuurlijk al aankomen..... ik kreeg donderdagochtend een mailtje van de PostNL dat mijn pakket vertraagd was en dat het pas vrijdag geleverd zou worden. Dus ik was wel even in de stress, direct de coördinator van Howie gemaild en gevraagd of ik van Howie een laptop mocht lenen voor vrijdag en dat was gelukkig mogelijk. Het was fijn om te merken dat ik ook direct geen stress meer had en ik gelukkig dus snel kan schakelen.

Het was een hele bijzondere gewaarwording om op donderdagavond mijn brood klaar te maken voor vrijdag, dit was toch al zeker ruim 6 jaar geleden dat ik dat voor het laatst zo gedaan had. Vrijdagochtend om 6:00 uur ging de wekker en gelukkig ben ik goed uitgerust wakker geworden. Een van mijn mooiste outfits van afgelopen winter aangetrokken en eindelijk mocht mijn (school)tas van Tante Betsy tevoorschijn komen. Deze tas had ik vorig jaar zomer al aangeschaft voor mijn Howie traject, dus ik was blij dat ik haar eindelijk kon gebruiken. Toen ik eenmaal klaar was voor vertrek, heb ik Famke bij mijn ouders gebracht, want zij passen de komende tijd op haar, zolang ik op school zit. Het fijne is dat ik 's avonds ook bij hun mag eten en zo kan ik met zo min mogelijk stress van thuis deze opleiding beginnen.


Er stond gelukkig geen file, dus ik was mooi op tijd bij het gebouw van Howie the Harp. Wel was ik een paar keer verkeerd gereden, maar dat had er vooral mee te maken dat ik ruzie had met mijn navigatiesysteem 🙈. Ik heb jarenlang TomTom gebruikt via een app op mijn telefoon, maar die werd al een hele tijd niet meer ge-update en die werkte dus ook niet meer. En als je toch lichtelijk gespannen bent, dan is een nieuwe navigatie toch even zoeken. Eenmaal bij Howie aangekomen was het super leuk om de vele gezichten te zien, die ik ook al tijdens de online sessies van "Road to Howie" had ontmoet. Ik kwam in een klaslokaal en besloot maar ergens mijn tas neer te zetten een beetje centraal voor het scherm van de beamer. Achteraf was dit voor mij helemaal geen goede plek, omdat ik enorm last had van alle prikkels van iedereen om mij heen. Dit verbaasde mij enorm, omdat ik daar voorheen nooit last van had. Ineens zoveel mensen voor, achter, links en rechts van mij, met gefriemel in etuis, met papiertjes, geschuif op stoelen en gemompel onderling. Buitenom dat we door de Corona altijd afstand moesten houden en er daardoor ook niet zoveel mensen tegelijk meer op 1 plek waren, ben ik ook al ruim 6 jaar thuis en heb ik zoveel mensen in 1 ruimte niet meer meegemaakt. Dus dat was wel even een dingetje, gelukkig kon ik het meerdere malen wel uitspreken en heb ik besloten om komende maandag een rustiger plekje in de klas op te zoeken. Ook waren de tafels vrij laag, er is nog een dame die ongeveer net zo lang is als ik en wij hebben besloten om samen aan een tafel te gaan zitten en we gaan maandag kijken of we de tafel wat kunnen verhogen, de inbusset en rolmaat zitten al in mijn tas 😂


In totaal zijn we met 21 studenten. En wat een prachtig, mooi gemêleerde groep zijn wij! Het is fantastisch om met al deze mensen dit avontuur aan te gaan. We dragen allemaal onze eigen rugzak, anders gingen wij deze opleiding niet doen en dat maakt dat de sfeer onderling direct heel gemoedelijk was. Wij gaan ongetwijfeld enorm veel van elkaar leren. Het vaste team van Howie werd ook aan ons voorgesteld;

Coaches: Bea Jongsma & Daan Nelemans

Hoofddocent: Anouscha Visser

Coördinator: Petra Klaassen

Manager team Amsterdam: Irma Baars


Anouscha nam het voortouw en begon ons wegwijs te maken met de basisregels en huisregels die gelden. We kregen een corveelijst, omdat het uiteraard noodzakelijk is dat de ruimte waar wij onze lunch kunnen nuttigen schoon moet blijven en dat het fijn is dat als je 's morgens komt, dat er koffie gezet is. Wat trouwens nog wel even "grappig" om te vermelden is, is dat wij allemaal onze eigen Howie mok kregen met naam. Dit is ten eerste veel milieuvriendelijker dan elke keer weggooibekertjes en als we dan met onze eigen mok in onze handen staan, leren we direct elkaars naam goed kennen. En je wilt het niet geloven, maar mijn mok was helaas gesneuveld 😂 gelukkig ging het dit keer maar om een mok.


Na de eerste pauze 's morgens kregen we uitleg over ANS (A New Spring), dit is de online leeromgeving van Howie en hier zullen wij elke woensdag onze e-learning mee moeten gaan doen. Het ging er puur om dat we nu wisten hoe we in moesten loggen en dat we dit weekend thuis alvast in deze omgeving konden gaan kijken. Komende dinsdag krijgen we de hele dag les over dit systeem en als we dan vooraf al vragen hebben, kunnen we die dinsdag gelijk stellen. Gelukkig was het niet zo erg dat ik vrijdag nog niet mijn eigen laptop had. Ook hebben we de planning voor het komende jaar gekregen en hebben we te horen gekregen wat er van ons verwacht wordt en alvast een korte uitleg over de portfolio die we moeten gaan samenstellen. Ik heb deze website onder andere gemaakt om mijn portfolio digitaal op bij te gaan houden, dus ik hoop dat dit voldoende is voor het afstuderen. En anders heb ik al mijn documenten hier bij elkaar en kan ik ze alsnog uitprinten. Persoonlijk heb ik het liefste zo min mogelijk papier. Wel heb ik gister toch een papieren agenda aangeschaft, omdat ik dat toch prettiger vind dan met een A4 velletje te lopen 😬


Tussen de middag hebben we 3 kwartier pauze, van 12:15 tot 13:00 uur. En ik merkte toen al aan mijzelf dat ik erg overprikkeld was en dat ik behoefte had aan lucht en ruimte. Normaal gesproken, of eigenlijk moet ik zeggen, in het verleden, was ik altijd bang om van alles te missen, of dat mensen het over mij zouden hebben als ik ergens niet bij zou zijn. Dat maakte dat ik altijd overal bij aanwezig wilde zijn. Nu merkte ik dat ik zo zelfverzekerd ben geworden, dat ik die behoefte helemaal niet meer heb en dat het oké is om voor mijzelf te zorgen en juist even afstand te nemen. Daar ben ik best heel trots op. Het is ook niet zo dat ik mij afgesloten heb van de groep, ik heb buiten wel met een aantal studenten even een babbeltje gemaakt, maar ik heb ook bewust even de rust van het lege klaslokaal opgezocht. Ik zag ook dat er een kleine ruimte is waar een bank staat, en ik denk dat ik daar ook wel met regelmaat even zal gaan zitten.


Na de pauze kregen wij direct een hele spannende opdracht. We moesten een mede student interviewen en daarna in tweetallen voor de klas de geïnterviewde voorstellen aan de klas. Dus hoppa, direct met je snoet in de schijnwerpers. Dit was natuurlijk bedoelt om met presentie naar de ander te luisteren. Presentiebenadering is zeer belangrijk wanneer je als ervaringsdeskundige aan het werk wilt gaan. En dit is dan ook een onderdeel dat dagelijks terugkomt in de klas en daar mochten wij alvast mee oefenen. Ik zat tijdens deze dag naast Lynda en met toestemming van Lynda mocht ik mijn interview met haar ook in mijn online portfolio plaatsen, deze kun je vinden onder Howie ➡️ Documenten voor Portfolio ➡️ Dag 1 - 4 maart 2022 - Interview Lynda. Het was uiteraard super spannend om te doen, maar wat Anouscha ook al vertelde, hoe vaker je het in de veilige omgeving van de klas doet, des te gemakkelijker wordt het.


Om 15:00 uur waren we klaar en volgde de rit huiswaarts. Ik merkte dat ik toch wel behoorlijk gesloopt was en eenmaal bij mijn ouders thuis, duurde het vrij lang voordat we gingen eten en werden mijn wangen roder en roder, ik was echt op en was uiteindelijk tegen 21:30 uur thuis denk ik. Thuis merkte ik, dat ik echt een enorm pijnlijk lijf had en een heel vol hoofd, ook werd de drukte van de dag mij allemaal even teveel en stond het huilen mij nader dan het lachen. Aan de ene kant schrok ik daarvan, want als dit het begin is, hoe ga ik mij straks dan voelen? Aan de andere kant kon ik mijzelf herpakken, heb ik het er laten zijn, heb ik de dag gerelativeerd en was dit ook exact de reden dat de opleiding op vrijdag gestart is en niet op maandag, zodat we het weekend bij konden komen. Dit hielp mij enorm en de paniek zakte gelukkig direct weer af. Ik ben met een glaasje wijn nog even op de bank gaan zitten, heb een ontspannend TV programma gekeken met Nala (kat) en Famke (hondje) op schoot en om 22:15 uur ben ik mijn bedje ingedoken.


Ik heb een onrustige nacht gehad, maar dat was te verwachten. Zaterdagochtend stond ik gelukkig wel goed op en ben ik eerst gaan sporten, daarna mijn boodschappen gedaan, de auto alvast weer volgetankt (zodat ik daar volgende week geen omkijken naar heb), gedoucht, wasjes gedraaid, mijn laptop ingericht en gisteravond heerlijk naar de finale van Wie is de Mol? gekeken. De rust in mijn hoofd is wedergekeerd en ik ga morgen met frisse moed weer verder met mijn Howie avontuur, want geloof mij, de dankbaarheid dat ik dit mag doen overheerst nog altijd enorm ♥️

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page