top of page
Foto van schrijverDaniëlle Schoonderwoerd

Kwaliteitenspel

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022


Ik ben zojuist op m’n tandvlees thuis gekomen. De laatste kilometers fietsen waren echt een hel. Ik had helemaal geen energie, m’n knieën deden onwijs veel pijn, m’n heupen waren ook aan het protesteren en ik had het gevoel alsof ik tig messen in m’n nek had zitten. Op zo’n moment vraag ik mij echt af of het wel slim is dat ik naar Hoorn fiets en weer terug. Aan de andere kant moet ik er misschien ook aan wennen. En ik wil ook graag fietsen, het bespaart geld, ik ben in de buitenlucht en met m’n eigen muziekje op, heb ik lekker een moment voor mezelf. Dus ik twijfel nog heel erg wat wijsheid is. Nou moet ik wel eerlijk naar mezelf zijn, want ik was vergeten om iets te eten mee te nemen (ben onderweg geweest van 9:00 tot 14:30) en ik ben toch wel emotioneel van slag, omdat m’n vriendin gister vertelde dat het niet goed ging met haar dochter, ik ben heel erg bezorgd om hun. Dat maakt natuurlijk wel dat je anders in je vel zit, dan dat je zou willen.


Vandaag ben ik weer verder gegaan met de WRAP en dat was heel interessant. We hebben onder andere het kwaliteitenspel “gespeeld”. Eigenlijk speel je dat niet, maar doe je dat. Er liggen een heleboel kaarten op tafel met allemaal positieve eigenschappen. De bedoeling was dat je je eigen positieve eigenschappen (aan de hand van de kaarten) kon herkennen en opschrijven. Er zijn natuurlijk vaak dingen die we ons helemaal niet realiseren, dat het een positieve eigenschap van jezelf is. En zo kwam ik tot mijn verbazing ook tot een lijst van 29 positieve eigenschappen. Ik voelde mij in eerste instantie helemaal een beetje gegeneerd, omdat ik zoveel goed vond van mijzelf. En dat is ook onze cultuur, wees maar niet te trots op jezelf, want dan ben je arrogant. Terwijl je je best mag realiseren dat je helemaal niet zo’n naar persoon (in mijn geval) bent als dat je dacht. Vanuit het kwaliteitenspel kwamen we in het volgende onderdeel “opkomen voor jezelf”. Er bestaat een “Bill of rights”. Hierin staan punten beschreven waar elk mens recht op heeft. Het zijn soms hele eenvoudige dingen, maar het is goed om er bij stil te staan. Ik zag bijvoorbeeld staan “ik heb het recht mijn unieke zelf te zijn” of “ik heb het recht om ‘nee’ te zeggen op een verzoek als ik mij er niet goed bij voel, er nog niet aan toe ben of als het onveilig voelt” of “ik heb het recht om mijn eigen prioriteiten te stellen” en misschien een cliché maar “ik heb ook het recht om fouten te maken en ik hoef niet perfect te zijn”. Dat laatste weten we allemaal, maar om het voor jezelf daadwerkelijk op te schrijven, dat heeft toch een andere impact. Dus deze WRAP ochtend was een hele positieve. En het is ook zondag positief zijn je helpt om uit een depressie te blijven, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je leven op z’n kop staat. Het is eigenlijk mooi om op dat soort momenten dit soort “lijstjes” eens aan je voorbij te laten gaan. Vooral ook te kijken naar je eigen kwaliteiten, want die zijn vaak moeilijk te zien als je jezelf helemaal niet happy voelt.


Na de WRAP had ik nog een gesprek met m’n behandelaar van de MBT die straks gaat starten. De gesprekken zijn met name bedoeld om elkaar beter te leren kennen, zodat zij mij straks tijdens de therapie beter kan steunen. Ik heb een heel fijn gesprek gehad en ik voelde mij erg gesteund en begrepen. Ik heb er een goed gevoel over dat deze therapie straks echt iets voor mij kan betekenen.

Verder ben ik ook best heel trots op mezelf, want ik heb als sinds afgelopen maandag geen vreetbui meer gehad en de suikers achterwege kunnen laten. Ik zit op het ogenblik met komkommer en paprika op de bank. Dus dat is best goed, al zeg ik het zelf.

Ik vind het leuk om mijn kwaliteiten “vast te leggen” dus hieronder ga ik ze opsommen. Niet om te laten zien dat ik zo geweldig ben, maar omdat het een handig naslagwerk is.


Kwaliteitenspel:

Zorgzaam

Enthousiast

Kan goed luisteren

Doelgericht

Praktisch

Er verzorgd uitzien

Respectvol

Direct

Spontaan

Ambitieus

Intelligent

Vastberaden

Humoristisch

Makkelijke prater

Handig

Duidelijk

Gevoelig

Zorgvuldig

Eerlijk

Gedisciplineerd

Consequent

Gestructureerd

Inspirerend

Doorzetter

Overtuigend

Organisator

Kan relativeren

Toegewijd

Intitiatiefrijk


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page