top of page
Foto van schrijverDaniëlle Schoonderwoerd

Jurken als statement?

Bijgewerkt op: 22 feb. 2022


Zoals de meesten van jullie weten draag ik graag gekleurde jurken. Nu had ik vorige week een 1 op 1 gesprek met mijn MBT therapeute en toen kregen wij het over mijn kledingstijl, de gekleurde jurken. Ze vroeg aan mij of ik een statement wilde maken, door deze jurken te dragen. Of ik bewust anders wilde zijn dan de anderen. En of ik misschien op deze manier afstand wilde creëren tussen mijzelf en anderen.



Oké, ik snap dat niet iedereen er zo bij loopt, maar of ik nou een statement wil maken? Ik wil graag mezelf zijn. Daar ben ik al heel lang naar op zoek. Ik ben geen meeloper, dat wist ik al heel snel. Maar wat past dan bij mij. Vorig jaar kwam ik dit merk jurken tegen. Ik droeg al wel jurken van King Louie, maar die zijn wat netter. Via Facebook kwam ik een groep tegen met jurken van Tante Betsy. Daar heb ook m’n jurkenzusjes leren kennen. De Tante Betsy jurken zijn wat meer uitgesproken en dat was voor mij niet een bewuste keuze, maar ik vond de prints vooral erg mooi en deze jurken zijn sportief. Daardoor vind ik het fijn om ze dagelijks te dragen. Die van King Louie zijn wat netter en draag ik eerder bij een speciale gelegenheid en ik vind de zomervarianten leuker dan de winter. De jurken van Tante Betsy draag ik het hele jaar door.



Maar dan terug naar de vragen van mijn therapeute. Ik draag de jurken niet om een statement te maken, maar wel om te laten zien wie ik ben en waar ik voor sta (uhm is dat ook geen statement) en dat is mijn eigen ik. Dat heb ik lang niet gedurfd en ik heb ook lang gezocht naar mijn eigen identiteit. Wie ben ik en vooral wie wil ik zijn? En daar kom ik nu stukje bij beetje achter, ik kleur m’n haar niet meer in alle kleuren, heb een kleur gevonden die bij mij past. En dus ook een kledingstijl die bij mij past. Geen spijkerbroek en trui meer, waarin ik mij totaal niet happy en vaak dik in voel.



En dan de vraag over afstand creëeren. Ik realiseer mij (en dat zie ik ook) dat wanneer je over straat loopt in zo’n gekleurde outfit, dat het mensen opvalt. Soms kijken ze om, soms krijg ik afkeurende blikken, maar ik krijg ook complimentjes. Dit gebeurt met vreemden en van het negatieve probeer ik mij niks aan te trekken. Ik heb niet het gevoel dat ik een afstand creëer tussen de mensen die ik ken. Sterker nog, deze jurken hebben mij juist heel veel contacten gebracht. Mijn lieve jurkenzusjes online, maar inmiddels ook live contact. Komende zondag komt een lief zusje hier naartoe, dan gaan we samen naar Enkhuizen, daar zit La Vie en Rose en zij verkopen allerlei leuke gekleurde kleding. We hoeven niet persé iets te kopen, maar rond snuffelen is altijd gezellig, daarna gaan we samen nog een hapje eten. En eind mei ben ik een weekendje bij een ander lief zusje uitgenodigd voor een gezellig weekendje bij haar thuis. We hebben gemerkt dat wij veel overeenkomsten hebben en hebben zo’n leuke klik en zij is mijn partner in crime als het over het eetgedrag gaat. Mede dankzij de steun van haar heb ik al vanaf 24 april mezelf kunnen beheersen met vreetbuien. Sindsdien geen snoep, koek, chips, kaasjes, worstjes etc. meer gegeten. Super trots!


Dus om een lang verhaal kort te maken. Ik draag ze omdat ik ze prachtig vind en misschien wil ik inderdaad een statement maken met mijn mooie jurken, maar dan eindelijk eens ten gunste van mijzelf en niet om dwars te zijn. En die afstand, nou….. echt niet!!!


Mijn therapeute had ook gevraagd of ik deze vragen wel eens aan mijn jurkenzusjes gesteld heb. Nee, nooit gedaan.


Bij deze, ik zou de jurkenzusjes die mijn blog lezen willen vragen hoe jullie erover denken. Wat is de reden dat jullie deze mooie jurken dragen? Alleen omdat je ze mooi vind? Omdat je “anders” wilt zijn? Of om een andere reden? En heb jij het gevoel dat je afstand creëert met de mensen om je heen? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Je mag uiteraard reageren onder mijn blog, maar als je het liever privé doet, mag dat natuurlijk ook. Je zou mij er erg mee helpen!




2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page