top of page
Foto van schrijverDaniëlle Schoonderwoerd

Dag van de Ervaringsdeskundige

Bijgewerkt op: 6 apr. 2022


Vandaag vond de 5e editie plaats van de Dag van de Ervaringsdeskundige. Deze lustrumeditie had het thema Ervaringsdeskundigheid ontwikkelen, hoe doe je dat? Het event, georganiseerd door Howie the Harp, Zadkine en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen, vond plaats in Rotterdam. Vanmorgen om 5:15 uur ging mijn wekker en om 6:30 uur zat ik samen met mijn studiemaatje in de auto onderweg naar Hoorn, om daar de 2 andere Howie Girls op te halen. Na een drukke ochtendspits, zonder files, kwamen we mooi op tijd (8:30 uur) op de locatie aan, terwijl de inloop vanaf 9:30 uur was. Na de file van gister vonden we het fijn om op tijd te vertrekken, ik ben ook nog niet eerder met de auto in Rotterdam geweest, dus wat ruim de tijd vond ik wel chill. Nadat we ingeschreven waren, was het tijd om even te acclimatiseren met een kop koffie.


Rond 10:00 uur werden we in de grote zaal verwacht (de locatie was Theater Hofplein) en daar kregen we een fantastisch ochtendvullend programma. Eigenlijk vond ik de hele ochtend interessant, maar de Voorstelling van “De onzichtbare man” raakte mij in de meest mooie zin van het woord. Het was een herstelverhaal in een toneelvoorstelling, prachtig! Wat ik ook indrukwekkend vond was het woordje van Prinses Laurentien van Oranje, zij zou live aanwezig zijn, maar had helaas een spoed bijeenkomst, waardoor zij een boodschap voor ons ingesproken had. Wat geweldig om te zien dat zij de Ervaringsdeskundigheid zo’n warm hart toedraagt. Daarna verscheen spreekster Amma Asante van de Landelijke Cliëntenraad ten tonele. Haar Keynote ging over “Verbinden met behoud van autonomie en authenticiteit.” En wauw, wat een power, inspiratie en energie gaf deze vrouw, ik werd er enorm enthousiast voor en ben er ook achter gekomen, dat dat is wat ik wil bereiken. Met zoveel kracht en power voor een groep mensen staan en een geweldige boodschap overbrengen. De ochtend werd afgesloten door een heerlijk muzikaal ensemble Space Lightning, live muziek en zang, heerlijk om dat na zoveel jaar weer te horen, te voelen en mee te maken.

‘s Middags was het tijd voor de workshop rondes. Je kon je voor 2 workshops inschrijven en de eerste workshop waarbij ik aanwezig was, werd gegeven door Hans Hoogerdijk en ging over “12 kwetsbaarheden, 13 krachten”. Wat een passie heeft deze man! Hij kon het echt geweldig overbrengen en de boodschap kwam zeker binnen. Inhoudelijk ga ik niet op deze workshop in, omdat in juni Hans zijn boek “12 Zintuigen, 13 Deugden” uitkomt. En ik iedereen, die geïnteresseerd is in onze zintuigen en wat deze onder andere kunnen betekenen voor je herstel, aanraad om dit boek aan te schaffen. Als we gaan leven volgens onze zintuigen, geloof ik echt dat er een verschil gemaakt kan worden en Hans heeft dat vandaag door middel van deze workshop en een kijkje te geven in zijn toekomstige boek, veel voor mij duidelijk gemaakt. Je kunt alvast een kijkje nemen op zijn website www.12senses.nl hier kun je ook het boek bestellen. Mijn tweede workshop, was niet echt een workshop, er werd voorlichting gegeven over de Familie-Ervaringsdeskundige. De naasten van iemand met een ziekte of (psychische) kwetsbaarheid, worden in een behandeltraject vaak vergeten, terwijl voor hun ook de wereld op z’n kop staat, hier komt de Familie-Ervaringsdeskundige om de hoek en het lijkt mij, voor de toekomst, mooi om hierin een stuk expertise in te ontwikkelen. Er kwamen mooie gesprekken op gang en ik heb wat meer mogen leren over dit bijzondere beroep.


Nadat rond 16:00 uur de workshops voorbij waren, was er in het gebouw van Pameijer een feestelijke bijeenkomst in verband met het 10 jarig jubileum van Howie the Harp in Nederland. Wat ik gaaf vond om te zien is dat er zoveel gelijkwaardigheid is, docenten, coaches of studenten, iedereen is gelijk. De slogan is “Eens een Howie, altijd een Howie” en wat ben ik trots dat ik een Howie ben 💪🏼



48 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


janenanschoon
Apr 06, 2022

Wat fantastisch geschreven! Het was een lange dag voor jullie, maar absoluut de moeite waard gebleken.

Like
bottom of page